Imkercafé bijengezondheid door Herman Offerhaus, 8 maart 2018 Bijengezondheid is voor ons imkers voortdurend een belangrijk onderwerp. Denk daarbij natuurlijk aan de mate van varroabesmetting in elk volk, hoe deze te monitoren en tegen te gaan. Dit en andere wetenswaardigheden kwam aan de orde bij de presentatie van Herman Offerhaus op 8 maart jl. Herman maakt als coördinator bijengezondheid deel uit van het team Imkeropleidingen Salland (zie http://www.imkeropleidingensalland.nl/opleidingen/bijengezondheid/). Met een aantal aansprekende beelden liet hij de aanwezigen kennismaken met de mogelijkheden die dat team biedt. Belangrijk: zij kunnen snel mogelijke ziektebeelden beoordelen. En die kan iedereen liefst met foto en beschrijving direct aanleveren. Dus gezien het belang van voorkomen en zeker het verspreiden van een besmettelijke ziekte: ook bij twijfel doen!

Herman Offerhaus
Daarnaast vertelde hij over het verschil tussen EVB en AVB, het belang van (behoud van) warmte in het broednest, van welke factoren de varroabesmetting afhankelijk is etc.
Tot slot vertelde hij over de helaas onweerstaanbare opkomst van de schadelijke Aziatische hoornaar (niet te verwarren met de Europese hoornaar) en de ook niet te vermijden bijenkastkever. Ook hier de oproep: mocht je deze zien vliegen bij de kast respectievelijk in de broedkamer aantreffen: meld het direct bij onze vereniging en liefst dus ook bij het coördinatieteam.
Tot slot:
– De stichting De Duurzame Bij houdt zich bezig met de selectie van bijenvolken die een natuurlijke tolerantie hebben voor de varroamijt.
Zie http://www.duurzamebij.nl/wat-doen-we;
– In onze vereniging is Nienke van Maaren contactpersoon bijengezondheid;
– Hoe kun je de verschillende hoornaren onderscheiden? Download bijvoorbeeld de app Asian Hornet Watch.
Imkercafé natuurlijk bijenhouden,
door Jeroen den Boer, 23 februari 2018
Natuurlijk bijenhouden, of zoals Jeroen den Boer het vertelde: logisch bijenhouden. Dat was het thema van deze leuke avond, waarin Jeroen ons meenam in zijn vooral door hemzelf ontwikkelde manier van bijenhouden
.
Een manier waarbij hij de ontwikkeling van zijn volken letterlijk op de voet volgt (onder elke kast staat namelijk een weegschaal) en probeert zijn volken zo min mogelijk te verstoren. Bijvoorbeeld bij het slim plaatsen van wisselen van de broedkamers. De visuele inspectie staat bij hem centraal: regelmatig goed kijken en tellen levert hem een schat aan informatie. Ook demonstreerde hij hoe hij met behulp van klemmende driehoek latjes de bijen zelf raten laten bouwen en geen kunstraat gebruikt.
Daarnaast is elke kast afgedekt met een ingelijste glasplaat. Dat die manier van werken succesvol is, blijkt ook uit zijn jaarlijkse honingopbrengst en het succes van de honingslingerdag bij wijkboerderij De Klooienberg (zie https://www.destentor.nl/zwolle/bijen-gedijen-op-klooienberg~a206ca12/)
Basiscursus 2017: Ook in 2017 heeft onze vereniging weer een groep enthousiaste nieuwe imkers uit Zwolle en omstreken kunnen opleiden. Op 5 november ontvingen zij uit handen van bijenteeltleraar Manni Weertman en voorzitter Sander Uiterwijk hun diploma basiscursus.
We feliciteren: Matthijs van Oene, Hanneke de Kievit, Evert Dijk, Nick Knikkenberg, Arie Bezema, Wichert Dubbeldam, Pieter Jansen, Sybren Fix, Wichert Fix, Hannah Ruinemans, Marco Oostenbrink, Jaap Pleeging, Elly van Haastert en Jos Lemmens. De gezellige avond begon met een heerlijke maaltijd verzorgt door enkele van de praktijkbegeleiders. En hen – Erol Bilen, Jan Westera, Nicole Verkerk, Nienke van Maaren, Jan Hageman, Egbert Jan van der Wouden en Gerrit Neuteboom – zijn we natuurlijk weer veel dank verschuldigd!
Lezing Wim den Oord
Woensdag 20 januari 2016 verzorgde Wim van den Oord uit Oirschot (bestuurslid, N-Brabant) een inspirerende presentatie over hoe er volgens hem korte metten kan worden gemaakt met lastige bijen in een stedelijke omgeving. Hij vertelde hoe de vereniging het zo organiseerde, dat alle leden uiteindelijk de overstap maakte naar eenzelfde type zachtaardige bij. Daarnaast lichtte hij toe hoe de vereniging door het inzetten op vele activiteiten, weer enorm vitaal werd. Maar dat vergde en vergt veel inzet van de leden …
Uitreiking diploma’s basiscursus + kaarsentrekken
Op 10 december jl. hebben de 10 geslaagden van de basiscursus bijenhouden hun dik verdiende diploma gekregen! Met de handtekening van en een korte toespraak voor elke deelnemer door cursusleider Sigis Sparenberg, werd een intensieve en leerzame cursus die al in maart 2015 begon, afgesloten. We feliciteren: Nicole Verkerk, Hans Broeks, Eric Jonker, Hillie Kuiper, Nienke van Maaren, Mieke Pape, Jan Schaapman, Elma van der Velden, Guus Vermeulen en Mathieu Nooren (praktijdiploma).
Natuurlijk bedanken we ook Erol Bilen, Jan Westera, Christian Wensink en Jasper Rog voor hun onmisbare hulp en inzet bij de cursus.
Na de uitreiking ging het feestje verder met het traditionele kaarsentrekken, onder het genot van een hapje en een drankje. Het moment om nog een keer de ervaringen van afgelopen jaar uit te wisselen met de andere imkers en bijenvrienden. Hoe was het bijenjaar, wat zijn de plannen voor komend jaar en vooral: hoe gaat het met iedereen? We kunnen terugkijken op een gezellige avond.
Voorzomerfeest
Tijdens het Voorzomerfeest op de Nooterhof op 10 mei 2015, hebben ruim 30 kinderen de bijenkwizzzzz ingevuld. Ze kregen een presentje mee naar huis als ze de 10 vragen goed hadden. Ook in de bijenstal was het een drukte van jewelste. Met het mooie weer vlogen de bijen af en aan met nectar en stuifmeel. Veel bezoekers genoten van dit schouwspel.

Lezing Albert Muller.
Op donderdag 22 januari 2015 hadden we een erg interessante lezing van Albert Muller die op zijn unieke eigen manier iets vertelde over imkeren op de “natuurlijke” manier: het BD-imkerenZijn uiteenzetting over hoe en wanneer je op een natuurlijk moment de voorjaarsinspectie doet, met zwermen omgaat, de varroa bestrijdt, werd met enthousiasme verteld en gevolgd. Daarvoor had hij een bijenkast bij zich die hij zelf ontwikkeld heeft. Een tekening van deze bijenkast was na de lezing op verzoek verkrijgbaar voor wie interesse had om ook in zo’n kast bijen te gaan houden. We zijn benieuwd hoeveel er straks in en rondom Zwolle te vinden zijn< Ook een collega imker heeft op zijn site een leuk verslag geschreven over deze avond. hierbij de link https://buckfastimker.wordpress.com/2015/01/25/bd-imkeren-met-albert-muller/
Kaarsentrekken

